Depolama Sunucusu Nedir?

Dijital veri ve dosyalarını depolama sunucusu ile saklamak, güvenliğini sağlamak, yönetmek ve bunlara erişmek için kullanılan bir sunucu türü  olarak bilinir. Paylaşılan bir ağ üzerinden veya internet üzerinden küçük ve büyük miktarda veriye depolama ve erişim sağlar. Depolama sunucusu standart sunucudan daha az güçlüdür. Gücü olmadığı yerlerde daha fazla depolama sunucusu alanı, depolama erişim arayüzü ve özel veri yönetimi ve depolama sunucusu yardımcı programları gerektirir Doğrudan bağlı depolama sunucusu (DAS), ağa bağlı depolama sunucusu (NAS) ve diğer depolama sunucusu ağı teknolojilerinin temelini oluşturur.

Depolama sunucuları Dosya sunucuları olarak da bilinir. Bu tür sunucuların birincil amacı fotoğraflar, dalga dosyaları, filmler ve benzeri bilgisayar dosyalarının saklanmasıdır. ortak bir ağa bağlı bilgisayarlar arasında. Bir dosya sunucusu, hesaplama görevleri gerçekleştirmez veya istemci için programlar çalıştırmaz. Sunucu, istemcilerin depolamayı kullanan iş istasyonu olduğu istemci-sunucu şeması etrafında tasarlanmıştır.

Veri Depolama İhtiyaçlarınız İçin Yanınızdayız

Depolama Sunucusu Çözümlerimiz

Depolama Sunucusu Türleri

İki tür depolama sunucusu vardır: özel ve özel olmayan sunucular. Özel bir sunucu, dosyaları ve veritabanlarını okumak ve yazmak için özel iş istasyonlarına sahip bir dosya sunucusu olarak özel kullanım için tasarlanmıştır.

Veri dosyalarının depolanması bir disk dizisi oluşturularak gerçekleştirilir. Teknoloji, birden fazla disk sürücüsünü bir birim olarak birlikte çalıştırmak için geliştirilmiştir. Bir disk dizisinde önbellek (manyetik diskten daha hızlı), gelişmiş depolama görselleştirmesi ve RAID bulunur. Kullanılan disk dizisinin türü depolama ağına bağlıdır.

Bir makine yapılandırıldıktan ve ağda herkese açık hale getirildikten sonra, kullanıcılar bilgisayarlarındaki sürücüleri ‘eşleyerek’ depolama sunucusundaki kullanılabilir depolama alanına erişmeye başlayabilir. Eşlemeden sonra, bilgisayarın işletim sistemi depolama sunucusunu ek sürücü olarak tanımlar. Ağ yapılandırması tam olarak yapılırsa, bağlı tüm bilgisayarlara ekstra paylaşılan depolama alanı eklerken, doğrudan sunucudan dosya oluşturma, değiştirme ve yürütme için tüm bilgisayarlara izin verilir.

Depolama Sunucusu Tasarımı

Depolama alanı, erişim hızı, yönetim kolaylığı, bütçe, kurtarılabilirlik ve güvenlik göz önünde bulundurularak, depolama sunucuları tasarlanmıştır. Aynı uyumluluk ve erişilebilirliği korurken, eskisinin yerini alan yeni donanım ve teknolojinin eklenmesi ile sürekli değişen ortam sayesinde tasarım sofistike daha da artırılıyor. Tedarikçiler pik yükleri, verim ve tepki süresini yönetmek için kuyruk teorisi modelini kullanırlar. Sunucular ayrıca, bağlı donanımda talep dağıtımı için dinamik yük dengeleme sistemi şemasını içerebilir.

Sabit disk sürücüsü uzun ömürlü birincil donanım sunucusu ekipmanıdır

Depolama Sunucusu Güvenlik

Verilerinizin her zaman erişilebilir olmasını sağlamak için maksimum çalışma süresini korurken veri gereksinimleriniz büyüdükçe sizinle ölçeklenebilecek bir depolama ortağına ihtiyacınız vardır.

Comel Dedicated Depolama Sunucuları, işletmenizin karşılaştığı veri zorluklarını karşılamak için tasarlanmıştır. Depolama için optimize edilmiş, son derece yapılandırılabilir ve tamamen özel olan her Dedicated Server, depolama ortamı seçiminizle paketlenmiş ve güvenlik ve veri gizliliği düzenlemelerini aşacak şekilde tasarlanmış veri merkezlerinde bulunan kurumsal düzeyde bir çıplak metal sunucudur.

Depolama Sunucusuna Sahip Olmanın Avantajları

Geçmişte, çoğu küçük şirket, yüksek kurulum maliyeti nedeniyle dosya sunucularını kullanmıyordu. Bunun yerine tüm önemli belgeleri tek bir masaüstünde saklamayı seçtiler. Bu uygulamanın ana dezavantajı, önemli bir belgeye her ihtiyaç duyulduğunda, yalnızca o masaüstüne erişilmesiydi (rahatsızlığı hayal edebilirsiniz).

Dosya sunucusunun en büyük yararı, ağa bağlı tüm bilgisayarların kullanabileceği dosyaları depolamak için sağladığı alandır. Birçoğunun aynı dosyaya erişmesi gerektiğinde yararlıdır (birden fazla kopya oluşturma ihtiyacını ortadan kaldırır). Dosyalar tek bir konumda depolandığından izlenebilir. Dosya sunucuları ekstra güvenlik sağlarken daha iyi veri yönetimi sağlar (saklanan bilgiler parola korumalı olabilir).

Depolama Sunucusu Alanı Sorunları ve Çözümleri

1. Güvenlik:
Optik ağlar diğer ağlara göre daha güvenlidir; NAS altyapısı, UNIX ve Windows istemcileri arasında dosya paylaşımının güvenliği için optik bağlantılar kullanmalıdır. NAS sunucusu UNIX güvenliğini kullanabilir ve Active Directory ile birlikte Windows ACL güvenliğiyle tümleştirebilir.

2. Donanım:
Ağa Bağlı Depolama Gereksinimleri doğru kurulmuş ve güncellenmiş sürücülerden oluşur. RAID korumalı depolama, daha iyi performans ve erişilebilirlik seçmelidir. NAS donanım gerektirir, bu nedenle CPU, bellek, depolama bileşenleri gibi bilgisayar tabanlı NAS için donanım açısından özelleştirme mümkün değildir.

3. Yazılım:
Bilgisayar tabanlı NAS, DAS’ı desteklediği gibi hiçbir eklenti veya ek protokol desteklemeyen FTP / SMB / AFP yazılım sunucusunu yükler.

4. Ağ:
İki IP Anahtarı kullanılarak bağlanmışsa NAS’ın bağlantı hatasını önleyebilirsiniz. Kötü bağlantı NAS performansını ve güvenilirliğini etkileyebilir.

5. Yedekleme:
Yedeklemelerden sonra veri kaybı ve erişilemezlik sinir bozucu olur, bu nedenle onları çevrimiçi duruma getirmek veya bulutta depolamak yerel ağ depolama alanını boşaltabilir. Her NAS, bir ağ üzerinde ayrı bir aygıt gibi davranır ve ölçeklenebilir yedekleme için kullanılabilir. Yedekleme ve yansıtma, zaman, enerji ve bant genişliği tasarrufu sağlayan dosyalarda bulunur.

6. Birden Çok Kullanıcı:
Birden fazla kullanıcının ağ depolama alanından eriştiği veri dosyalarının USB kullanılarak postalanması veya aktarılması gerekmez.

7. Erişim:

Kullanıcıların ağdaki dosyaları görüntüleyebilmeleri veya değiştirebilmeleri için dosya paylaşımı, indirme izinleri ayarlanmalıdır. Sunucunun kullanılabilirliği, dosya erişimi için bir sorundur.

8. Yüksek Hız:

Veritabanlarını ve yedeklemeleri merkezi bir konumda tutan LAN kullanan veri kopyalarında dosya erişim hızı daha yüksektir.

9. Ek Depolama Alanı:

NAS, ağda zaten yüklü olan sistemleri etkilemeden ağdaki depolama alanına eklememize izin verir, ağ paylaşım sisteminin dosya paylaşımı için yapılandırılması gerekmez. SAN’a ağa bağlı herhangi bir sunucudan erişilebilir ve depolama alanını sunuculardan kaldırmaz ancak alan açmak için depolamayı sunuculardan ayırır. Ağ blok düzeyinde depolama ile büyük verileri yönetebilir.

10. Depolama Kapasitesi:
Birçok terabayt veri depolayabilirim, bu da yatırım yapmaya değer. Verilerin merkezi konumu ve büyük depolama kapasitesi, veri işleme ve erişilebilirliğe yardımcı olur.

11. Uyumluluk:

Ağ Depolama ve veri depolama çözümü, merkezi veri depolama ve yönetiminin en iyi performansıyla uyumlu olmalıdır.

12. Kullanım:
NAS, dosya depolama, paylaşma, arşivleme, meta veri dizinleri oluşturma ve veri çoğaltmada yararlıdır ve SAN, büyük veritabanı sunucuları oluşturma ve sürdürme, arşivlerin kurtarılması, yedekleme ve veri çoğaltmanın paylaşılması için yararlıdır.

Veri Depolama Sunucusu Performansı

Sunucu depolama performansı veri-güdümlü uygulamaların performansı için kritiktir. Bu nedenle, her veri depolama sunucusunun özellikleri bir uygulamanın ne kadar iyi performans gösterdiğini belirler. Bu, özellikle bir depolama sunucusu paylaşılan bir depolama altyapısının parçası olduğunda geçerlidir . Depolama performansını etkileyen depolama sunucusu spesifikasyonları arasında sabit sürücü dönüş hızı (yarıiletken sürücüler yerine sabit sürücüler kullanılıyorsa), sürücü denetleyici çıkışı (örneğin, SAS veya SATA), ağ arabirimi çıkışı ve bilgi işlem gücü bulunur.

Sabit sürücünün dönme hızı için gereksinimler uygulamaya bağlıdır. Örneğin, bir arka uç bulut veri depolama sunucusu güvenilirlik ve maliyet etkinliği için 7.200 RPM sabit diskler kullanabilir. Yüksek hızlı veri erişimi gerektiren işlem işleme uygulamaları çalıştıran kurumsal sunucu gibi ağır iş yüklerini işleyen, kritik öneme sahip bir depolama sunucusu, genellikle 10.000 RPM ve 15.000 RPM sürücü kullanır. Katı hal sürücüler de bu ağır iş yükü uygulamaları için idealdir, ancak şu anda büyük kapasiteli depolama ihtiyaçları için düşük maliyetlidir.

Sürücü denetleyicisi çıkışı da veri depolama sunucusu performansında bir faktördür. Yavaş bir sürücü arayüzü, yüksek hızlı sürücüler için darboğazlara neden olur. Hızlı sürücü erişimi için mevcut endüstri standardı bant genişlikleri SAS / SATA 6Gb / s ve SAS 12Gb / s’dir.

Ağ bağlantı hızı, verilerin bir veri depolama sunucusundan bir veri merkezindeki diğer sunuculara ne kadar hızlı aktarılabilmesi için kritiktir. Modern veri merkezleri, çok yüksek bant genişliği ağ altyapılarıyla donatılmıştır. Veri merkezindeki her rafa monte bilgisayar sunucusunun , InfiniBand veya Fiber Kanal bağdaştırıcıları gibi uyumlu ağ arabirimleri kullanarak bu bant genişliğinden yararlanması gerekir. SAN ve NAS dağıtımları için bu özellikle önemlidir.

 

Veri Depolama İhtiyaçlarınız İçin Yanınızdayız