Ağ Güvenliği Nedir?

Ağ güvenliği, internet ağ altyapısını yetkisiz erişim, yanlış kullanım, arıza, değiştirme, imha veya uygunsuz ifşadan korumak için önleyici tedbirler alma sürecidir.

Ağ Saldırısı Nedir?

Ağ güvenliğini tehlikeye atmaya çalışan herhangi bir yöntem, işlem veya araç olarak tanımlanabilir. Ağ güvenliği, belirli bir ağ altyapısı boyunca ağ saldırılarını önleme işlemidir, ancak saldırgan tarafından kullanılan teknikler ve yöntemler, saldırının etkin bir siber saldırı mı, pasif tipte bir saldırı mı yoksa bu ikisinin bir kombinasyonu olup olmadığına göre değişmektedir.

Ağınızda kimler var?

Ağ Güvenliği

Ağ Güvenliği Türleri

Comel, 1991’den beri birçok firmaya Kurumsal İş Çözümleri, Sistem Entegrasyon, Bilgi Güvenliği kapsamında “GELECEĞİNİZİ YÖNETEN ÇÖZÜMLER” vizyonu ile verimliliği arttıran, operasyon maliyetlerini düşüren çözümler oluşturmaktadır.

Ağ güvenliğini sağlamada kendine özel yazılımlarla firewall sistemlerini özelleştiren Comel, ağ güvenliği konusunda uçtan uca çözümleri ile firmaları güvence altına almaktadır.

Ağ güvenliği türleri ;

  • Antivirüs ve Zararlı Yazılım Önleme Yazılımı
  • Uygulama Güvenliği
  • Davranışsal Analitik
  • Veri Kaybını Önleme (DLP)
  • E-posta Güvenliği
  • Güvenlik duvarları
  • Mobil Cihaz Güvenliği
  • Ağ Bölümleme
  • Güvenlik Bilgileri ve Etkinlik Yönetimi (SIEM)
  • Sanal Özel Ağ (VPN)
  • Web Güvenliği
  • kablosuz güvenlik
  • Uç Nokta Güvenliği
  • Ağ Erişim Kontrolü (NAC)

Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Antivirüs ve Zararlı Yazılım Önleme Yazılımı

Bu yazılım, casus yazılım, fidye yazılımı, Truva atları, solucanlar ve virüsleri içeren kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma için kullanılır. Kötü amaçlı yazılımlar, bir ağı enfekte edebileceğinden ve daha sonra günlerce hatta haftalarca sakin kalabileceğinden çok tehlikeli olabilir. Bu yazılım, kötü amaçlı yazılım girişini tarayarak bu tehdidi ele alır ve anormallikleri tespit etmek, kötü amaçlı yazılımları kaldırmak ve hasarı gidermek için dosyaları düzenli olarak izler.

Uygulama Güvenliği

Hiçbir uygulama mükemmel oluşturulmadığı için uygulama güvenliğine sahip olmak önemlidir. Herhangi bir uygulamanın, saldırganlar tarafından ağınıza girmek için kullanılan güvenlik açıklarından veya deliklerden oluşması mümkündür. Uygulama güvenliği böylece bu delikleri kapatmak için seçtiğiniz yazılımı, donanımı ve işlemleri kapsar.

Davranışsal Analitik

Anormal ağ davranışını tespit etmek için normal davranışın neye benzediğini bilmeniz gerekir. Davranışsal analiz araçları, normdan sapan etkinlikleri otomatik olarak ayırt edebilir. Böylece güvenlik ekibiniz, potansiyel bir sorun teşkil eden ve tehditleri hızla gideren uzlaşma göstergelerini etkili bir şekilde tespit edebilecektir.
 

Veri Kaybını Önleme (DLP)

Kuruluşlar, çalışanlarının ağ dışında hassas bilgiler göndermemelerini garanti etmelidir. Bu nedenle insanların hayati bilgileri güvenli olmayan bir şekilde yüklemelerini, iletmelerini ve hatta yazdırmasını engelleyen DLP teknolojilerini, ağ güvenliği önlemlerini kullanmalıdırlar.

E-posta Güvenliği

E-posta ağ geçitleri, bir güvenlik ihlali için bir numaralı tehdit vektörü olarak kabul edilir. Saldırganlar, alıcıları aldatmak ve daha sonra kötü amaçlı yazılım sunan sitelere göndermek için rafine kimlik avı kampanyaları oluşturmak amacıyla sosyal mühendislik taktiklerini ve kişisel bilgileri kullanır. Bir e-posta güvenlik uygulaması, hassas verilerin kaybını önlemek için gelen saldırıları engelleyebilir ve giden iletileri kontrol edebilir.

Güvenlik Duvarları Firewall

Güvenlik duvarları, güvenilir dahili ağınız ve İnternet gibi güvenilir olmayan dış ağlar arasında bir engel oluşturur. Trafiği engellemek veya buna izin vermek için bir dizi tanımlı kural kullanılır. Güvenlik duvarı yazılım, donanım veya her ikisi olabilir. Ücretsiz güvenlik duvarı, PC’nizdeki trafiği verimli bir şekilde yönetir, giriş / çıkış bağlantılarını izler ve çevrimiçi olduğunuzda tüm bağlantıları korur.

İzinsiz Giriş Önleme Sistemi (IPS): IPS, saldırıları etkin bir şekilde engellemek için ağ trafiğini tarayabilen bir ağ güvenliğidir. IPS Ayar arayüzü yöneticinin Snort için kural kümesi güncellemelerini yapılandırmasına izin verir. Kural kümesi güncellemelerini belirli aralıklarla otomatik olarak çalışacak şekilde zamanlamak mümkündür ve bu güncellemeler isteğe bağlı olarak manuel olarak çalıştırılabilir.

İzinsiz Giriş Önleme Sistemi (IPS)

İzinsiz Giriş Önleme Sistemi (IPS): IPS, saldırıları etkin bir şekilde engellemek için ağ trafiğini tarayabilen bir ağ güvenliğidir. IPS Ayar arayüzü yöneticinin Snort için kural kümesi güncellemelerini yapılandırmasına izin verir. Kural kümesi güncellemelerini belirli aralıklarla otomatik olarak çalışacak şekilde zamanlamak mümkündür ve bu güncellemeler isteğe bağlı olarak manuel olarak çalıştırılabilir.

Mobil Cihaz Güvenliği

Mobil cihazlar ve uygulamalar, siber suçlular tarafından giderek daha fazla hedeflenmektedir. Firmaların % 85’i çok yakında kişisel mobil cihazlardaki kurumsal uygulamaları destekleyebiliyor olacak. Gerçekten, hangi cihazların ağınıza erişebileceğini kontrol etmeniz gerekir. Ağ trafiğini gizli tutmak için bağlantılarını yapılandırmak da gereklidir.

Ağ Bölümleme

Yazılım tanımlı bölümleme, ağ trafiğini çeşitli sınıflandırmalara yerleştirir ve güvenlik politikalarının uygulanmasını çok daha kolay hale getirir. Sınıflandırmalar ideal olarak sadece IP adreslerini değil, son nokta kimliğini temel alır. Haklara, konum, rol ve daha fazlasına dayalı olarak erişilebilir, böylece doğru kişiler doğru düzeyde erişim elde eder ve bu nedenle şüpheli cihazlar dahil edilir ve iyileştirilir.

Güvenlik Bilgileri ve Olay Yönetimi

Tehditleri tanımlamak ve bunlara yanıt vermek için güvenlik personelinizin ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri bir araya getirir. Bu ürünler, sanal ve fiziksel cihazlar ve sunucu yazılımı dahil olmak üzere farklı şekillerde mevcuttur.

Sanal Özel Ağ – VPN

VPN, çoğunlukla internet üzerinden bir uç noktadan bir ağa bağlantıyı şifreleyebilen başka bir ağ güvenliği türüdür. Uzaktan erişimli bir VPN, ağ ve cihaz arasındaki iletişimin kimliğini doğrulamak için genellikle IPsec veya Güvenli Yuva Katmanı kullanır.

Web Güvenliği ve Kablosuz Güvenlik

Web Güvenliği: Mükemmel bir web güvenliği çözümü, personelinizin web kullanımını kontrol etmeye, kötü amaçlı web sitelerine erişimi reddetmeye ve engellemeye yardımcı olur

Kablosuz Güvenlik: Mobil ofis hareketi şu anda kablosuz ağlar ve erişim noktalarıyla birlikte ivme kazanıyor. Ancak, kablosuz ağlar kablolu ağlar kadar güvenli değildir ve bu, bilgisayar korsanlarının girmesini sağlar. Bu nedenle kablosuz güvenliğin güçlü olması çok önemlidir. Sıkı bir güvenlik önlemi olmadan bir kablosuz LAN kurmanın Ethernet bağlantı noktalarını her yere yerleştirmek gibi olabileceği unutulmamalıdır. Bir kablosuz ağın korunması için özel olarak tasarlanmış ürünler, bir kötüye kullanımın oluşmasını önlemek için kullanılmalıdır.

Uç Nokta Güvenliği

Ağ Koruması veya Ağ Güvenliği olarak da bilinen Uç Nokta Güvenliği , dizüstü bilgisayarlar veya diğer birkaç kablosuz aygıt ve mobil aygıt gibi uzak aygıtlar aracılığıyla erişildiğinde kurumsal ağları korumak için kullanılan bir yöntemdir. 

Ağ Erişim Kontrolü – NAC

Bu ağ güvenliği işlemi, ağınıza kimlerin erişebileceğini kontrol etmenize yardımcı olur. Potansiyel saldırganları uzak tutmak için her cihazı ve kullanıcıyı tanımak önemlidir. Bu gerçekten güvenlik politikalarınızı uygulamanıza yardımcı olacaktır. Uyumlu olmayan uç nokta cihazlarına yalnızca sınırlı erişim verilebilir veya sadece engellenebilir.

Ağ Koruması

Teknik Ağ Koruması: Ağ içindeki verileri korumak için Teknik Ağ Koruması kullanılır. Teknik ağ koruması, depolanan ve aktarılan verileri kötü amaçlı yazılımlardan ve yetkisiz kişilerden korur.

Fiziksel Ağ Koruması: Fiziksel Ağ Koruması veya Fiziksel Ağ Güvenliği, yetkisiz kişilerin ağ bileşenlerine fiziksel olarak müdahale etmesini önlemek için tasarlanmış bir ağ güvenliği önlemidir. Kapı kilitleri ve kimlik kartları fiziksel ağ korumasının temel bileşenleridir.

Yönetimsel Ağ Koruması: Yönetimsel Ağ Koruması, kullanıcının ağ davranışını ve erişimini kontrol eden bir güvenlik yöntemidir. Ayrıca bilişim altyapısında değişiklikler yaparken bilişim görevlileri için standart bir işletim prosedürü sağlar. Şirket politikaları ve prosedürleri İdari ağ korumasının biçimleridir.

 

Veri Kayıpları Nedeni ile Zarara Uğramayın